Ausztriai ünnep és munkaszüneti napok 2023-ban!

Ez a lista minden ausztriai nyilvános ünnepet felsorol, többek között azon alkalmakat is, amik nem hivatalosak, de a lakosság megünnepli azokat.
Hivatalos ausztriai ünnepnapok olyan különleges alkalmak, mikor senkinek nem kell menni dolgozni, azaz munkaszüneti napok.
Míg a szertartások olyan hagyományos ünnepek, melyek az országban népszerűek, de extra szabadnap nem jár értük.

Dátum A hét napja Munkaszüneti Típus Leírás
Január 1 vasárnap Újév Hivatalos ünnep Az év első napja.
Január 6 péntek Vízkereszt Hivatalos ünnep Keresztény ünnep mely Krisztus megjelenését, mint újjászületett istent hivatott ünnepelni.
Február 14 kedd Valentin nap Nem hivatalos ünnepnap A Valentin nap egy kulturális, vallási és kereskedelmi jelentőségű esemény, mely a romantika és a szerelem jegyében kerül megünneplésre.
Április 2 vasárnap Virágvasárnap Nem hivatalos ünnepnap Keresztény ünnep, mely Jézus győztes Jeruzsálemi bevonulásáról hivatott megemlékezni. Húsvét előtti vasárnapra esik.
Április 7 péntek Nagypéntek Nem hivatalos ünnepnap Jézus keresztre feszítéséről és kereszthaláláról megemlékező keresztény emléknap. Húsvétvasárnap előtti péntekre esik.
Április 9 vasárnap Húsvétvasárnap Nem hivatalos ünnepnap Keresztény ünnep, mely Jézus Krisztus feltámadását ünnepli.
Április 10 hétfő Húsvéthétfő Hivatalos ünnep Húsvéthétfő a húsvétvasárnap utáni első nap, melyet számos országban ünnepelnek.
Május 1 hétfő A munka ünnepe Hivatalos ünnep Munkások és a munkásosztály ünnepe, mely május hónap első napjára esik. Ez egy ősi hagyományokra visszavezethető európai ünnep.
Május 14 vasárnap Anyák napja Nem hivatalos ünnepnap Egy ünnep, mely a családokban az édesanyát, az anyaságot, a szülői köteléket és az édesanyák társadalomra gyakorolt hatását méltatott honorálni. Mexikóban május 10. napján tartják. Május második vasárnapján ünneplik számos országban a világon.
Május 18 csütörtök Urunk mennybemenetelének ünnepe Hivatalos ünnep Ez az ünnep Jézus mennybemenetelét ünnepli. Az ünnep csütörtökre esik, amely a húsvétvasárnap utáni 39. nap, de általában a következő vasárnap tartják.
Május 28 vasárnap Pünkösd Nem hivatalos ünnepnap A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek Apostolokra és Jézus követőire való kiáradását ünnepli meg.
Május 29 hétfő Pünkösdhétfő (English) Hivatalos ünnep Pünkösd ünnepe utáni első nap.
Június 8 csütörtök Úrnapja Hivatalos ünnep Római katolikus főünnep az Eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe- az „átlényegülés” napjaként is ismert.
Június 11 vasárnap Apák napja Nem hivatalos ünnepnap Egy ünnep, mely a családokban az apát, az apaságot, a szülői köteléket és az édesapák társadalomra gyakorolt hatását méltatott ünnepelni. Belgiumban és Ausztriában június második vasárnapján tartják.
Augusztus 15 kedd Mária mennybemenetele Hivatalos ünnep A mennybemenetel egy nagyon fontos keresztény ünnep, mert ezen a napon fogadtatott be Szűz Mária a mennyország kapuin. Szűz Mária mennyei születésnapja.
Szeptember 24 vasárnap Európai Kulturális Örökség napok (English) Nem hivatalos ünnepnap Egy nap, amikor olyan emlékműveket és épületeket lehet meglátogatni, amiket normál esetben nem lehetne. Ez arra ad lehetőséget, hogy a lakosság kapcsolatot építsen ki az ország építészeti és környezeti örökségeivel. Szeptemberben mindig más és más hétvégére esik.
Október 26 csütörtök Nemzeti ünnep (English) Hivatalos ünnep A semlegességi nyilatkozat évfordulója.
November 1 szerda Mindenszentek Hivatalos ünnep Minden keresztény szentről megemlékeznek ezen a napon.
November 2 csütörtök Halottak napja Nem hivatalos ünnepnap A keresztény vallásban az elhunyt rokonokról és családtagokról emlékezünk meg.
December 3 vasárnap Advent első vasárnapja (English) Nem hivatalos ünnepnap A szertartási év első napja és egy új adventi időszak kezdete.
December 8 péntek Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe Hivatalos ünnep A Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe, ami egy katolikus hittétel, miszerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül fogant meg.
December 24 vasárnap Szenteste (English) Nem hivatalos ünnepnap Keresztény ünnep, mely a Jézus születése előtti estét jelöli.
December 25 hétfő Karácsony Hivatalos ünnep Keresztény ünnep, mely Jézus születését ünnepli. A nyugati kereszténységben és számos keleti egyházban december 25.-én, míg távol-keleti ortodox egyházakban és keleti templomokban január 7. napján tartják.
December 26 kedd Szent István vértanú ünnepe (English) Hivatalos ünnep Szent István ünnepe egy keresztény mindenszentek, ami Szent Istvánról, mint az első keresztény mártírról (protomártír) emlékezik meg.
December 31 vasárnap Szilveszter éjjel Nem hivatalos ünnepnap A Gergely-naptár utolsó napja.

 

Ausztriai ünnepek nagyon változatosak, sok programot nyújtanak a lakosságnak és a vendégeknek, ezen osztrák ünnepek az egész országban változatos programjaik által.

Forrás: Wien Stadt, Supercoloring

A bécsi élet során is mindenbe bevezetünk, rengeteg tapasztalunk van számodra, irányt mutatunk pl.: az éjszakai életben, a szabadidős tevékenységekben és még jó néhány fontos dologban.
A nyelvi nehézség, bizonytalanság először természetes, viszont nehézségeket jelenthet: segítségünkkel ezzel sem lesz problémád.

Felkészítünk, hogy gondtalanul fogjál neki az Egyetemi tanulmányaidhoz, mindig lesz egy csapat melletted, akire számíthatsz: a becsidiak.hu csapata és baráti köre!