Diákmunka Bécsben!

2024-ben a leendő diákoknak mindig jól jöhet egy kis munkatapasztalat az egyetem mellé, ugyanis diploma után kiemelkedően jól mutat a CV-ben. Bécsben nem kimondottan létezik olyan szervezet, mint néhány ismert magyarországi diákmunka szövetkezet, viszont nekünk itt helyben: Bécsben nagy tapasztalatunk van s tudunk Neked segíteni mindenben.

Weblapunk (Diákmunka Bécsben!) oldalán, az adatok ellenőrzése és frissítése: 2024.02.12.

Ausztriában sokkal elterjedtebb a munkavállalás az egyetemisták körében, mint Magyarországon. A munkáltatók nagyon nyitottak az egyetemista munkavállalókra és rengeteg lehetőség közül lehet választani, de ismerni kell a vonatkozó szabályokat, és buktatókat is. Túlnyomórészt elvárás a magabiztos német nyelvtudás megléte, de lehet találni angol nyelvű munkákat is.

Leggyakoribb kérdéseitek:

Milyen munkakörök vannak?
Mennyit lehet keresni?
Milyen óraszámú beosztások közül lehet választani?

Diákmunka lehetőségeid Bécsben: 

  • Geringfügige Beschäftigung:

Magyarul csekély óraszámú foglalkoztatottság. A geringfügig bérhatár 475,86 Euró/hó 2021ben.
Neked kell fizetni a kedvezményes társadalombiztosítást havonta: Selbstversicherung. Amit nem a munkaadó fizet meg ez esetben!
A Geringfügig a köznyelvben adómentes foglalkoztatottságként van jelen, hiszen a munkavállaló tulajdonképpen a bruttó fizetést kapja kézhez.
Akkor esünk ebbe a kategóriába, ha a fizetésünk nem lépi túl a 475,86 Eurós határösszeget havonta, illetve heti maximum 12,5 órát dolgozunk.
Javasoljuk az Egyetemistáknak a kezdeti időszakban, ez a foglalkoztatottság kiemelkedő népszerűségnek örvend, hiszen ez a csekély óraszám nagyszerűen összeegyeztethető a tanulmányokkal és az alacsony adókötelezettség miatt magas fizetésre számíthatunk. Startnak a legjobb!
További információk e témában pl.: itt is írunk tervezz-okosan blogunkban, valamint Szolgáltatásainkkal segítünk neked, azaz: Diákmunka? Miért ne! Megtaláljuk az igényeidnek megfelelő kereseti lehetőséget. Rendelkezésedre bocsátjuk szaktudásunkat és közösen elkészítjük a személyes önéletrajzod, motivációs leveled.

  • Teilzeit:

Ez a megnevezés a részmunkaidős állásokat fedi le. Minden ide tartozik ami túllépi a geringfügig határt és kevesebb, mint 38,5 óra a heti munkaidő.
Általában heti 20-30 órás munkaidőre számíthatsz! Sokféle munkakörben és cégnél el lehet ilyen óraszámban helyezkedni, segítünk neked.
Javasoljuk azon Egyetemistáknak, akik már viszonylag jól tudnak németül. Itt már magasabb fizetésre számíthatsz, mint a csekély óraszámú foglalkoztatottság esetében, azonban nem egyenesen arányosan, figyelni kell az adózásra! Kérdezz bátran!
További információk e témában pl.: itt is írunk tervezz-okosan blogunkban, valamint Szolgáltatásainkkal segítünk neked, azaz: Diákmunka? Miért ne! Megtaláljuk az igényeidnek megfelelő kereseti lehetőséget. Rendelkezésedre bocsátjuk szaktudásunkat és közösen elkészítjük a személyes önéletrajzod, motivációs leveled.

  • Vollzeit:

Teljes munkaidős állás magyarul.
Egyetem mellett nehéz kivitelezni.
Nagyrészt gyakornoki és Internship állásokat szoktak betölteni az egyetemisták az utolsó szemeszterükben, ami alatt a szakdolgozatukon dolgoznak és mellette egy nagyobb cégnél munkatapasztalatot gyűjtenek. Ha jól teljesít valaki és szerencséje van, akkor lehetőséget kaphat, hogy a diplomamunka és a gyakorlat teljesítése után teljes munkaidős, állandó állásra ajánlatot kapjon a cégtől.

  • Praktikum, Internship:

Ezek a megnevezések a szakmai gyakorlatot fedik le cégeknél.
Ezek minden esetben 1-12 hónapos szakmai gyakorlatot jelentenek mentorálással.
Nagyrészt teljes munkaidős állások, azonban néhol lehet találni részmunkaidős pozíciókat is. A fizetés általában 30-50%kal az állandó beosztású, tapasztalattal rendelkező alkalmazottaké alatt van. Munkatapasztalat nem elvárt, hiszen ez számít tulajdonképpen az első komolyabb tapasztalatnak egy egyetemista életében. Az utolsó szemeszterben vagy a diploma megszerzése után a legcélszerűbb gyakornoki állásokra jelentkezni, hiszen a fő cél az az, hogy a gyakorlat után a cégnél folytathassuk a karrierünket, mint teljes értékű alkalmazott. A banki és tech szférában jellemzően óriási túljelentkezés van az Internshipekre, szóval érdemes hamar elkezdeni a jelentkezést és kitartónak lenni!

Figyelmedbe ajánljuk egy korábbi blog cikkünket, ha az angol nyelv az erősséged!
Angol nyelvű felsőoktatás Bécsben!

Naprakész hírek a bécsi felsőoktatásról, bővebben az alábbi blogunkban:
Bécsi egyetemekre való jelentkezés és felvételi a koronavírus alatt

FONTOS: A jelentkezési határidőket várhatóan nem befolyásolja a jelenlegi vírushelyzet (de nagyon pontosan, s hiánytalanul fel kell készülni rá), viszont egyes dolgokban az Uni Wien, WU, FH Wien, TU, stb… egyetemek külön is hozhatnak egyéni rendelkezéseket a vírus idején, ezeket jó napra készen tudni, s mi ezt veled megosztjuk!

Felkészítünk, hogy gondtalanul fogjál neki az Egyetemi tanulmányaidhoz, mindig lesz egy csapat melletted, akire számíthatsz: a becsidiak.hu csapata és baráti köre!  (TR)