Ösztöndíjak

Ha gyorsan és jól tanulsz, ösztöndíjra jelentkezhet!

Ezeket az ösztöndíjakat általában októberben hirdetik meg (azaz legkorábban a második félévre jelentkezhetsz, ha a nyári félévben kezded meg tanulmányaidat, és legkésőbb a tanulmányok befejezése után legfeljebb 2 félévre).

Weblapunkon, az adatok ellenőrzése és frissítése: 2024.01.01.

A teljesítményt nem a tanulmányi támogatást nyújtó hatóság ítéli oda, hanem az illetékes oktatási intézmény önállóan. Ennek eredményeként nagyon egyedi követelmények is lehetségesek. Tájékozódni az aktuális egyetemen lehet.

Ha most az előadói ösztöndíjra jelentkezel, akkor számíthatsz a következő követelményekre:

A teljes tanévet tartalmazza (október 1. és szeptember 30.)

Legalább 20 félév órát kell teljesíteni. A „sikeresen részt vett” vagy hasonló módszerrel értékelt LV-k nem tartoznak ide. A tanulmányi követelményeket (például a latinumot) nem lehet figyelembe venni a számításban.
Az érettségi átlagának 1,8-nak (osztrák) vagy annál kevesebbnek kell lennie (megjegyzés: a negatív vizsgákat is számítják)
Ha már befejezted tanulmányaidat: A diplomamunkámhoz / disszertációmhoz volt írva “nagyon jó”, és szóban legalább egy “jó” – diplomamunkával általában nincs szükség annyi félévóra.
Meg kell felelnie a tanulmányi ösztöndíj követelményeinek. A társadalmi igény nélkül.

További szabályok vonatkoznak az osztrák állampolgárság nélküli hallgatókra, amelyek nagyon megnehezítik az ösztöndíj megszerzését.

Minimális idő + tolerancia félév során kell tanulnia.
Kivételek akkor alkalmazandók, ha súlyos betegséged volt vagy terhes vagy. Ilyen esetekben ezt azonban először be kell jelenteni a megfelelő oktatási intézménynél.
Fontos: Nincs jogi jogosultság a teljesítménytámogatásra. Ha a pályázatok száma meghaladja a finanszírozási mennyiséget, a pályázatokat a félév óráinak vagy évfolyamának átlaga alapján rangsorolják.
Amennyiben ténylegesen kapsz ilyen ösztöndíjat, általában számíthatsz néhány száz euró egyszeri kifizetésre: a tandíjat (vagyis 363,36 eurót) gyakran továbbra is a kifizetés alapjául használják.
Egyes esetekben az összeg akár 1500 euró is lehet.

Fontos: Tényleg nem szabad erre támaszkodni 😉

Forrás: studium.at/leistungsstipendium