Ünnepnapok 2020 Ausztria

Ez a lista minden ausztriai nyilvános ünnepet felsorol, többek között azon alkalmakat is, amik nem hivatalosak, de a lakosság megünnepli azokat.
Hivatalos ünnepnapok olyan különleges alkalmak, mikor senkinek nem kell menni dolgozni, míg a szertartások olyan hagyományos ünnepek, melyek az országban népszerűek, de extra szabadnap nem jár értük.

Dátum A hét napja Munkaszüneti Típus Leírás
Január 1 szerda Újév Hivatalos ünnep Az év első napja.
Január 6 hétfő Vízkereszt Hivatalos ünnep Keresztény ünnep mely Krisztus megjelenését, mint újjászületett istent hivatott ünnepelni.
Február 14 péntek Valentin nap Nem hivatalos ünnepnap A Valentin nap egy kulturális, vallási és kereskedelmi jelentőségű esemény, mely a romantika és a szerelem jegyében kerül megünneplésre.
Április 5 vasárnap Virág vasárnap Nem hivatalos ünnepnap Keresztény ünnep, mely Jézus győztes Jeruzsálemi bevonulásáról hivatott megemlékezni. Húsvét előtti vasárnapra esik.
Április 10 péntek Nagypéntek Nem hivatalos ünnepnap Jézus keresztre feszítéséről és kereszthaláláról megemlékező keresztény emléknap. Húsvétvasárnap előtti péntekre esik.
Április 12 vasárnap Húsvét vasárnap Nem hivatalos ünnepnap Keresztény ünnep, mely Jézus Krisztus feltámadását ünnepli.
Április 13 hétfő Húsvét hétfő Hivatalos ünnep Húsvéthétfő a húsvétvasárnap utáni első nap, melyet számos országban ünnepelnek.
Május 1 péntek A munka ünnepe Hivatalos ünnep Munkások és a munkásosztály ünnepe, mely május hónap első napjára esik. Ez egy ősi hagyományokra visszavezethető európai ünnep.
Május 10 vasárnap Anyák napja Nem hivatalos ünnepnap Egy ünnep, mely a családokban az édesanyát, az anyaságot, a szülői köteléket és az édesanyák társadalomra gyakorolt hatását méltatott honorálni. Mexikóban május 10. napján tartják. Május második vasárnapján ünneplik számos országban a világon.
Május 21 csütörtök Urunk mennybemenetelének ünnepe Hivatalos ünnep Ez az ünnep Jézus mennybemenetelét ünnepli. Az ünnep csütörtökre esik, amely a húsvétvasárnap utáni 39. nap, de általában a következő vasárnap tartják.
Május 31 vasárnap Pünkösd Nem hivatalos ünnepnap A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek Apostolokra és Jézus követőire való kiáradását ünnepli meg.
Június 1 hétfő Pünkösdhétfő Hivatalos ünnep Pünkösd ünnepe utáni első nap.
Június 11 csütörtök Úrnapja Hivatalos ünnep Római katolikus főünnep az Eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe- az „átlényegülés” napjaként is ismert.
Június 14 vasárnap Apák napja Nem hivatalos ünnepnap Egy ünnep, mely a családokban az apát, az apaságot, a szülői köteléket és az édesapák társadalomra gyakorolt hatását méltatott ünnepelni. Belgiumban és Ausztriában június második vasárnapján tartják.
Augusztus 15 szombat Mária mennybemenetele Hivatalos ünnep A mennybemenetel egy nagyon fontos keresztény ünnep, mert ezen a napon fogadtatott be Szűz Mária a mennyország kapuin. Szűz Mária mennyei születésnapja.
Szeptember 27 vasárnap Európai Kulturális Örökség napok Nem hivatalos ünnepnap Egy nap, amikor olyan emlékműveket és épületeket lehet meglátogatni, amiket normál esetben nem lehetne. Ez arra ad lehetőséget, hogy a lakosság kapcsolatot építsen ki az ország építészeti és környezeti örökségeivel. Szeptemberben mindig más és más hétvégére esik.
Október 26 hétfő Nemzeti ünnep Hivatalos ünnep A semlegességi nyilatkozat évfordulója.
November 1 vasárnap Mindenszentek Hivatalos ünnep Minden keresztény szentről megemlékeznek ezen a napon.
November 2 hétfő Halottak napja Nem hivatalos ünnepnap A keresztény vallásban az elhunyt rokonokról és családtagokról emlékezünk meg.
November 29 vasárnap Advent első vasárnapja Nem hivatalos ünnepnap A szertartási év első napja és egy új adventi időszak kezdete.
December 8 kedd Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe Hivatalos ünnep A Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe, ami egy katolikus hittétel, miszerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül fogant meg.
December 24 csütörtök Szenteste Nem hivatalos ünnepnap Keresztény ünnep, mely a Jézus születése előtti estét jelöli.
December 25 péntek Karácsony Hivatalos ünnep Keresztény ünnep, mely Jézus születését ünnepli. A nyugati kereszténységben és számos keleti egyházban december 25.-én, míg távol-keleti ortodox egyházakban és keleti templomokban január 7. napján tartják.
December 26 szombat Szent István vértanú ünnepe Hivatalos ünnep Szent István ünnepe egy keresztény mindenszentek, ami Szent Istvánról, mint az első keresztény mártírról (protomártír) emlékezik meg.
December 31 csütörtök Szilveszter Nem hivatalos ünnepnap A Gergely-naptár utolsó napja.

forrás: www.advantageaustria.org  / www.supercoloring.com