Lakhatás Bécsben – Kollégiumok és Albérletek, valamint egy kis diákmunka!

2023-24-es tanévre Bécsben a továbbtanulás mellett szükséges egy megfelelő lakhatás minden leendő bécsi diáknak. Tapasztalatunkkal segítünk neked, hogy az igényeidnek és anyagi lehetőségeidnek megfelelően tudjál választani a kínálatból, valamint közreműködünk a bürokrácia útvesztőjében, hogy sikeresen tudjál beköltözni, s tanulni a következő bécsi otthonodban.

Weblapunk (Lakhatás Bécsben!) oldalán, az adatok ellenőrzése és frissítése: 2024.02.19.

Kezdjük a legegyszerűbbel és legkézenfekvőbbel:

KOLLÉGIUM:

Bécsben az egyetemeknek nincs saját kollégiumaik. Azonban minden egyetemhez közel, minden kerületben találhatóak egyetemi kollégiumok. A legkedveltebb kollégiumok a WIHAST, STUWO, HOME4STUDENTS, MILESTONE, BASE és ÖJAB kollégiumok, melyek szinte minden kerületen megtalálhatóak és bármely egyetem és főiskola hallgatója lakhat náluk.

Ezekben különböző kategóriák közül választhattok:
– Választhatsz ágyat egy többágyas szobában, választhatsz egyszemélyes miniapartmant, vagy akár egy-ágyas szobát egy több szobás apartmanban.
– Szinte mindenhol a szobához vagy a lakáshoz tartozik saját fürdő és konyha.
– Sok kollégium rendelkezik pl.: szaunával, konditeremmel, tanulószobákkal, sportpályákkal és udvarral is.

Kategóriáktól függően kb. 300-800 EUR/hó között mozognak a havi bérleti díjak, ami természetesen már magába foglalja a rezsit (áram, fűtés, víz) és az internetet.
A beiratkozásban és az ezzel kapcsolatos ügyintézésben állunk rendelkezésedre, hogy gyorsan és zökkenőmentesen hiánytalanul és megfelelő határidőre be legyenek adva a kért dokumentumok, igazolások német nyelven a megfelelő formában.
1-2 havi kaució szükséges, erre fel kell készüljetek amit ki is kell fizetni, mielőtt beköltöztök.
Általában teljes kapacitáson működnek a kollégiumok, ezért érdemes 2-3 hónappal a tervezett kiköltözésünk előtt már a leendő egyetem környékén, illetve tömegközlekedés szempontjánól milyen módon lehet megközelíteni, s ennek megfelelően kollégiumokat nézni.
Előfordulhat olyan, hogy éppen nincs ott hely, ami megfelelne az elképzeléseidnek, de megteszünk mindent az érdeketekben, s azonnal értesítünk amint megtudtunk egyezni a kollégiummal.

Ezért mondjuk, hogy: Ha időben cselekedünk akkor nem lehet probléma.

WG (Wohngemeinschaft):

Bécsben nagyon elterjedtek a lakóközösségek, amelyek egy nagyobb albérletet jelentenek, ahol több, kis szoba található, amelyeket kiadnak egyetemistáknak. Viszonylag hamar lehet találni szobát WG-ben, de fel kell készülni, mint a kollégiumok esetben, hogy itt is van kaució, s a bérleti szerződéssel kapcsolatos bürokratikus eljárás, ami sokkal szigorúbb mint a kollégiumok  esetében. Hasonló áron mozognak, mint a kollégiumok. Ideális azok számára, akik többen szeretnének együtt lakni ismerősökkel (vagy akár ismeretlenekkel).
Viszont nem olyan gyakoriak pl.: a saját; szaunák, konditermek, tanulószobák, sportpályák és udvarok…

Albérlet:

 Természetesen saját albérletet is lehetőségük van kivenni az egyetemistáknak. Azonban ez már sokkal bonyolultabb és magasabb költségekkel kell számolni. A legnagyobb nehézséget az szokta jelenteni, hogy a tulajdonos általában kér kereseti igazolást az albérlőjelölttől és magas kauciós költségeket számolnak fel. Albérletek keresésében is tudunk személyre szóló segítséget nyújtani és pontos információkkal szolgálni. Keressetek minket telefonon vagy emailben.

 

 

Diákmunka:

Ajánljuk figyelmetekbe az előző blogunkat, hogy a bérleti díjjakat könnyeben tudjátok megfízetni: milyen diákmunka lehetőségeitek vannak: Diákmunka lehetőségeid Bécsben!
Összefoglalva:

  • Geringfügige Beschäftigung:

Magyarul csekély óraszámú foglalkoztatottság.
A geringfügig bérhatár 518,44 Euró/hó 2024 -ben.
A munkáltatói hozzájárulás határértéke: 777,66 Euró/hó 2024 -ben.
(…)
Javasoljuk az Egyetemistáknak a kezdeti időszakban, ez a foglalkoztatottság kiemelkedő népszerűségnek örvend, hiszen ez a csekély óraszám nagyszerűen összeegyeztethető a tanulmányokkal és az alacsony adókötelezettség miatt magas fizetésre számíthatunk. Startnak a legjobb!
További információk e témában pl.: itt is írunk tervezz-okosan blogunkban, valamint Szolgáltatásainkkal segítünk neked, azaz: Diákmunka? Miért ne! Megtaláljuk az igényeidnek megfelelő kereseti lehetőséget. Rendelkezésedre bocsátjuk szaktudásunkat és közösen elkészítjük a személyes önéletrajzod, motivációs leveled.

  • Teilzeit:

Ez a megnevezés a részmunkaidős állásokat fedi le. Minden ide tartozik ami túllépi a geringfügig határt és kevesebb, mint 38,5 óra a heti munkaidő.
Általában heti 20-30 órás munkaidőre számíthatsz! Sokféle munkakörben és cégnél el lehet ilyen óraszámban helyezkedni, segítünk neked. (…)

  • Vollzeit:

Teljes munkaidős állás magyarul.
(…)

Figyelmedbe ajánljuk ha az angol nyelv az erősséged!
Angol nyelvű felsőoktatás Bécsben!

Illetve egy korábbi blogunkban is írtunk a Bécsben lévő kollégiumokról, ebben is találtok hasznos információkat.

Felkészítünk, hogy gondtalanul fogjál neki az Egyetemi tanulmányaidhoz, mindig lesz egy csapat melletted, akire számíthatsz: a becsidiak.hu csapata és baráti köre!  (TR)